John Heeron

O NAMA

Moje ime je Ivana Janković i rođena sam u Zagrebu, 14.09.1976. godine.
Svog prvog psa sam doslovno "zdipila" s trešnjevačkog placa na kojem su davne 1979. godine vikendima prodavali štenad. Imala sam pune tri godine i s tatom svake nedjelje pobožno pohodila "pseći sajam". Toga sam oblačnog dana prvi puta susrela Trika, pasmine "vučjak" (čitaj: mix u tipu njemačkog ovčara), podigla ga na ručice iz legla i odlučila ga više nikada ne ispustiti. U nekoliko sekundi nestala sam u gomili. Tražili su me mučnih i do vječnosti dugih pola sata, što sada, kada sam i sama roditelj, jasno znam... Trik mi je sam predložio svoje ime. Ne pitajte me kako, jednostavno mi se stvorilo u umu kada sam, gledajući u njegove oči, po prvi puta osjetila specifičnu koneckiju sa životinjama... Roditelji su kapitulirali a Trik se dobro uklopio u domaće društvo papiga, kornjačice i jedne poludivlje mace, koja zapravno nije bila naša, ali je često svraćala na gablec. Slijedili su Gordon (Gogo), apricot pudl s rodovnicom, Lisa, retriverica sakupljena iz nekog štanceraja i Lady, labrador-ptičarka, pokupljena s ceste na Petrinjskoj ulici, nekoliko sekundi nakon što je tamo izbačena iz jurećeg auta. The rest is history. 
Po zanimanju sam veterinarski tehničar, upravni pravnik, groomer, dreser pasa te aroma i fitoterapeut za kućne ljubimce a ujedno sam vlasnica "Zagrebačkog duheka", obrta za skrb i njegu o kućnim ljubimcima te osnivač i predsjednica Hrvatskog društva za istraživanje i zaštitu divljih životinja/Croatian Wildlife Research and Conservation Society, u svojstvu kojeg djelujem i kao autor mnogih članaka na temu etologije (biologije ponašanja životinja) za Udrugu gradova Republike Hrvatske, Turističku zajednicu grada Zagreba, itd.
Ideja o pokretanju „Zagrebačkog duheka“ rodila se još davne 2009. godine, kada je „Zagrebački duhek“ još bio samo blog inspiriran mojim psima i njihovim potrebama, a koji još uvijek možete pratiti na
https://blog.dnevnik.hr/duhek
Kako sam oduvijek željela spojiti svoje privatne sklonosti i interese s onim profesionalnim, nastojeći svoj život i posao održati u što bližoj vezi sa životinjama i prirodom, „Zagrebački duhek“ dobio je svoj nastavak u obliku konkretne obrtnice i rješenja o formalnom početku obavljanja djelatnosti 01. rujna 2010. godine i od tada smo s Vama!
A salon za pse? Ah, dragi moji...što reći?
Prije no što sam uopće i upisala formalnu grooming školu, naprala sam se toliko pokakanih štenećih i odraslo-pasjih guza i narezala predugačkih noktiju, da sam postala već i samozvani ekspert za navedena pasja (i mačja) područja! Školovanje za groomera jednostavno je bio onaj neminovni smjer koji sam morala krenuti čim sam uspjela skupiti dovoljno love, tako da vam sada čistim "riti" i s certifikatom! :-D
Ukratko, kao što možete zaključiti, "Zagrebački duhek" nije samo firma, „Zagrebački duhek“ je lifestyle kojeg je "The groom room" salon neminovna posljedica. 
Ovdje na jednom mjestu, i po vrlo pristupačnim cijenama, možete pronaći baš SVE što možete poželjeti za svog ljubimca, kao i za sebe, kao vlasnika! Preko savjeta, školice za pse, mjesta za siguran boravak vašeg ljubimca pa sve do kade, četke, škarica, trimera, fena i preparata za njegu dlake i noktiju!
Imamo mnogo iskustva, još više zadovoljnih klijenata, igračkica i pribora za pse ali, ono čega definitivno imamo najviše svakako jest - LJUBAV!
Kako bismo barem malo vratili psima sve ono što nam daju, „Zagrebački duhek“ svake godine organizira i dobrotvorne glazbeno – poetske evente u svrhu skupljanja pomoći azilima s čitavog šireg zagrebačkog područja, kao i pomoć posebno ugroženim azilima na području čitave bivše Jugoslavije.
Svojim smo akcijama tako do sada podržali primjerice „Noinu Arku“, zaprešičku „Šapicu“, poslali kombi hrane i lijekova za bosanski azil „Gladno polje“, itd. te sudjelovali u brojnim individualnim akcijama spašavanja pasa poput rotvajlerice Vane s Miroševca, legla štenaca iz jednog štanceraja u podsljmenskoj zoni, zatim, spašavanja Lady, šteneta jako ozlijeđena oka i izbačena iz jurečeg auta posred Petrinjske (koja je, btw. potom kod nas na „privremenom čuvanju i udomljavanju“ ostala, evo,  već punih 11 godina, od kojih zadnjih 10 glasi na mene... :-D), itd.
O našim akcijama sve informacije možete naći na webu, našoj Facebook stranici, kao i na blogu, dok Vas istovremeno sve pozivamo na pomoć azilima i/ili pojedincima koji svakodnevno nesebično spašavaju mnoge pasje živote, u bilo koje doba, izravnom posjetom navedenima, uplatom novčanih sredstava na njihove račune ili slanjem pošiljaka pomoći u vidu hrane, opreme i lijekova!
I, ponajviše, naš „Duhek“ ne bi bio to što jest i to k čemu stremi - stil života i zajedništva – bez svih tih divnih ljudi, vlasnika pasa, kao i mnogih drugih životinjica, a koji su na ovaj ili onaj način povezani i upoznati s idejom i djelovanjem „Zagrebačkog duheka“ i koje sam imala čast upoznati tijekom svih ovih godina našeg djelovanja!

HVALA VAM SVIMA!!!

Ivana Janković

ESENCIJA PET SITTINGA

Promatrajući večeras kako se zlatna dlaka moje sada već 13.- togodišnje retriverice Lise, koja je ovdje s nama koliko i naš obrt za pet sitting "Zagrebački duhek", još uvijek presijava na jesenjem suncu, u vrtlogu boja i laveža pasa svih dobi, pasmina i veličina, nadiru mi uspomene...
Prošli smo dug put, moja draga Lisa, moje zlato i, na posljetku, moja inspiracijo za početak ovoga posla!
Vrijeme prolazi a mene, promatrajući kako se sve teže ustaje na noge, steže oko srca...
Pa ipak, još je s nama! Promatram to divno stvorenje i nadam se da će još dugo biti! I ona, i svi oni, sada i uvijek oko nas, ta lajava klupka dlake, boja, laveža i sreće!
Prisjećam ih se gotovo svakog ponaosob, znajući i da se puno toga promijenilo, od tada, od početaka...
Neki su sada već iza duge, neki su još uvijek s nama dok neki tek dolaze!
Ljudi me pitaju da li se još bavim čuvanjem pasa, smatrajući da bih sada, kada imam i dvoje djece s kojima sam sama uz dedu, mog tatu, odustati od svojih četvoronožnih ljubavi, no dogovor na to pitanje jest striktno - DA!
Još radimo i radit ćemo dokle god bude i pasa, mačaka, ptica, gmazova i glodavaca.
Vidite, "Zagrebački duhek" nije moj posao; to je moj lifestyle, moj život...
Ne poričem da je uz dvoje male djece bilo vraški teških trenutaka u kojima sam znala izgubiti i pamet, i san, I glavu no, za uzvrat, dobila sam još više nečega čega sam, doduše, i prije imala - srca. Srca i ljubavi!
Najgore je iza nas, djeca su sada porasla i od onoga što je, čini se do jučer, bio popišanac u pelenama, sada je nastao pravi mali petogodišnji pet sitter, dok ga njegov trogodišnji buraz slijedi u stopu!
Svaki pas pored koga prođemo na cesti je njihov; svaki će "doći k njima na čuvanje"!
Gledam ta dva momka kako izrastaju u divna, empatična bića, i te pse kako uživaju u igri s njima, i odavno je prošlo vrijeme kada sam bijesnila zbog zalutalih loptica koje su mi destekovale porculan po policama...
Sada kuham još jednu kavu jer, zbog velike aktivnosti po terenu s psima i djecom tijekom dana, za komp najčešće sjedam tek u večernjim satima. Na njenoj površini pluta dlaka. Prije no što je smjerno uklonim, nasmiješim joj se blago, sama za sebe...
Jer, dragi moji čitatelji - jebeš kavu bez dlaka!
I, da, TO je sama esencija "Zagrebačkog duheka"!
Nije bitno koliko je pasa na čuvanju, ovdje je uvijek netko, uvijek će i biti!
Tu su naša dva psa, Lisa i Lady, ima i pasa koji nisu ničiji ali su naši do udomljenja, ima pasa koji nam dolaze godinama, ima i pasa koji su naslijedili pse koji su dolazili godinama, pasa koji su nove ljubavi starih vlasnika...
A mi? Volimo ih sve.
Svoj sam poziv odabrala još davno, davno, kada sam, umjesto crtića na TV-u revno pratila dokumentarce o životinjama.
Za sve krivite, dakle, Davida Attenbourgha i National Geographic!
Iako su se postovi na mom blogu prorijedili zbog drugih obaveza vezanih za pse, ostale životinje i djecu, da, "Zagrebački duhek" i dalje postoji, usprkos coroni, potresima i poplavama.
Postoji jer postojim ja, postoje Lisa i Lady i, ponajprije - jer postoje ONI!
Svi ti divni psi i njihovi vlasnici bez kojih sad više ne bih mogla ni zamisliti svoj život!
I, stoga, od srca vam i iskreno HVALA!!!

Vaš "Zagrebački duhek"

Hotel za pse, Zagrebački duhek
Hotel za pse, Zagrebački duhek

Upoznajte nas i pridružite nam se! :-)